In het verleden werd er uitgebreid gebruik gemaakt van asbest om een bedrijfspand te saneren. Dit gebeurde door het gebruik in daken. Sinds de schadelijke werking van asbest voor de volksgezondheid steeds meer bekendheid kreeg heeft de overheid besloten dat asbest niet meer mag worden toegepast bij de bouw van panden. Eigenaren van panden die asbest daken hebben zijn verplicht die te laten verwijderen. Wanneer je een bedrijf hebt zal het zomaar zo zijn dat je een behoorlijke hoeveelheid asbest in je dak verwerkt hebt zitten. Om de ondernemers tegemoet te komen in de onkosten voor het verwijderen van asbest is er een aantal subsidiemaatregelen in het leven geroepen.

Aftrek van de winstbelasting

Asbestsanering wordt door de overheid beschouwd als bedrijfskosten. Een ondernemer mag dan ook de rekening van de asbestsanering opvoeren bij de jaargegevens als een investeringsaftrekpost. Daardoor wordt de winst van een bedrijf lager waardoor men minder winstbelasting hoeft te betalen.

Zonnepanelen in plaats van asbestdak

Wanneer een asbestdak wordt gesaneerd moet er uiteraard een andere dakbedekking worden geplaatst. Om deze reden kan een bedrijf op het nieuwe dakbedekking ook zonnepanelen laten plaatsen. Op de zonnepanelen krijgt het bedrijf een extra subsidie van de overheid. Niet alleen worden de bedrijfskosten gedrukt door de zonnepanelen; men krijgt ook een subsidie. Op die manier is het verwijderen van asbest en het plaatsen van een nieuw dak gesubsidieerd.

Lokale subsidie voor agrarische ondernemingen

Naast de landelijke subsidie op asbestverwijdering en het plaatsen van zonnepanelen is er ook de mogelijkheid voor bedrijven om een lokale subsidie aan te vragen. Hiervoor moet je kijken op de website van de provincie en/of je eigen woonplaats. Doordat zij extra kijk hebben op de asbestverwerking in agrarische ondernemingen zijn er vaak ook extra subsidiepotjes beschikbaar. Met name de combinatie van asbestsanering en zonnepanelen is een mogelijkheid waar subsidie op te behalen valt. Op dit moment is dat alleen in Friesland van toepassing, zie: Asbest eraf, postcoderoos erop.

Wat kost asbestsanering in 2018?

Benader vandaag nog gratis en vrijblijvend meerdere asbestbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van deze experts naast elkaar te leggen kun je besparen op de sanering van asbest in jouw woning, winkel of kantoorpand.